30 Aprilie 2025
Ieri după-amiază am avut o conversație extrem de utilă cu dna dr. habil. Olga Gagauz, directoarea Institutul Naţional de Cercetări Economice, ASEM (INCE) din Chișinău, organizată pentru membrii Moldova4EU Diaspora Task Force, dar și pentru alți colegi și colege din Diasporă interesați de cercetare, publicații și studii doctorale.
https://www.ince.md/toate-noutatile
De ce a fost importantă această întâlnire?
Unii dintre colegii noștri din Diasporă aveau incluse în planurile lor de carieră obiective legate de publicarea de articole, contribuții în reviste științifice sau începerea unor studii doctorale. INCE oferă un cadru concret și accesibil pentru aceste aspirații – chiar și pentru cei care nu sunt activi în mediul academic.
Am aflat cum ne putem implica în activitățile Institutului: de la publicarea în revista INCE, la participarea în proiecte și accesul la programe de doctorat deschise și profesioniștilor din afara sistemului universitar. Eu însămi am aplicat la programul doctoral al INCE și sper să încep studiile în toamnă.
Ne-au fost oferite detalii despre Conferința internațională INCE din octombrie 2025 – un eveniment cu potențial de networking și vizibilitate pentru contribuțiile noastre profesionale.
Am discutat și despre alte oportunități pentru Diasporă, care pot valorifica experiența acumulată peste hotare în beneficiul cercetării și dezvoltării din Moldova. În cadrul reflecțiilor post-prezentare, colegele au început deja un proces de brainstorming privind posibile colaborări între INCE și instituții academice europene, în care Diaspora ar putea juca un rol activ de liant și inițiator.
Pentru noi, cei plecați, este esențial să păstrăm o legătură vie cu instituțiile de acasă – să le promovăm, dar și să valorificăm ceea ce ele oferă. Aceste interacțiuni nu doar că ne conectează profesional și emoțional cu Moldova, dar pot deschide noi drumuri, personale și colective, legate de dezvoltare și cunoaștere.
Mulțumim frumos doamnei Gagauz pentru dialogul deschis și încurajator! Dacă este cineva interesat/ă de cele prezentate, nu ezitați să ne contactați in privat!
Moldova4EU Diaspora Task force vă invită Marți, 29 aprilie 2025 · 17:00 CET (18:00 EET) la o discuție online cu dna dr. habil. Olga Gagauz, Directoare al Institutului Național de Cercetări Economice din Chișinău!
Dragi conaționali/e din diasporă – cercetători, experți, antreprenori, manageri de programe, cadre universitare, studenți, liber profesioniști și toți cei pasionați de dezvoltarea Republicii Moldova!
In cadrul discuției de marți, 29 aprilie 2025 vom explora: oportunități de publicare în revista INCE; programe de doctorat și supervizare la distanță; detalii despre Conferința internațională din octombrie 2025 organizată de INCE; vom avea un schimb de idei asupra altor inițiative utile profesioniștilor de calificare inaltă din diaspora.
Rugăm respectuos să completați formularul pentru a primi link‑ul la Zoom!
Vă mulțumim mult pentru interes!
Veronica Cretu și Natalia Cucos, co-fondatoare, Moldova4EU Diaspora Task Force
Dragi prieteni din Moldova și de pretutindeni,
În ajunul Sfintelor Paști, vă trimitem un gând luminos și o îmbrățișare caldă din partea Moldova4EU Diaspora Task Force.
Paștele ne amintește că, atunci când ne unim energiile, înnoirea și speranța devin posibile.
Așa lucrăm și noi, împreună cu diaspora: conectăm idei, experiență și resurse pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de valorile și oportunitățile europene.
Fie ca lumina Învierii să vă găsească sănătoși, să vă redea liniște și curaj, iar bucuria sărbătorii să vă inspire să rămâneți aproape de proiectele noastre comune.
Indiferent unde vă aflați, implicarea fiecăruia contează: o inițiativă locală, un know‑how împărtășit, un cuvânt de încurajare – toate fac diferența.
Să celebrăm împreună solidaritatea, credința, pacea și drumul european al Moldovei!
Hristos a înviat!
Cu recunoștință și încredere,
Echipa Moldova4EU Diaspora Task Force
#Moldova4EU #DiasporaUnită #PașteFericit
In data de 18 Martie, Task-Force-ul a găzduit o nouă discuție despre oportunitpți de revenire acasă, impreună cu Dorina Rosca. Am discutat despre Programul de susținere a revenirii și reintegrării absolvenților moldoveni din diaspora, o inițiativă implementată de Biroul Relații cu Diaspora în cadrul Diaspora Engagement Hub (DEH).
Am aflat de la Dorina ca mai sunt disponibile circa 30 de locuri in cadrul acestei runde a programului, respectiv, dacă sunteți student/ă sau absolvent/ă aflat/ă in străinătate și dorești să revii acasă, acesta este momentul perfect pentru a beneficia de sprijin.
Cui i se adresează programul?
Tinerilor cu cetățenie moldovenească sau descendenți ai cetățenilor RM
Absolvenților anilor 2023-2024 și 2024-2025 de la universități din străinătate
Persoanelor care doresc să se întoarcă și să se integreze profesional în Moldova
Ce oferă programul?
Suport logistic și informațional pentru revenirea în țară
Sprijin pentru găsirea unui stagiu de practică sau loc de muncă
Indemnizație lunară de 300 USD timp de până la 6 luni
Rambursarea costurilor de transport internațional
Acces la consiliere profesională și suport social.
Mai multe detalii pot fi accesate pe: https://brd.gov.md/program/anunt-de-lansare-a-programului-de-sustinere-a-revenirii-si-reintegrarii-absolventilor-moldoveni-din-diaspora-2/
Dragi absolvenți moldoveni din diasporă,
Sunteți gata să vă conectați cu Moldova și să explorați oportunități de revenire?
Marți, 18 martie, ora 17:30 CET (Ora Vienei), noi, cei de la Moldova4EU Diaspora Task Force (https://www.diasporamoldova4.eu) te invităm la o întâlnire online în care vom discuta despre Programul de susținere a revenirii și reintegrării absolvenților moldoveni din diaspora, implementat de Biroul Relații cu Diaspora.
De ce să participi?
Acest program îți poate oferi sprijin concret dacă vrei să revii și să te dezvolți profesional în Moldova. Printre beneficiile oferite se numără:
Acces la oportunități profesionale,
Ghidare și suport pentru integrarea pe piața muncii din Moldova,
Informații practice despre revenire, inclusiv aspecte administrative și logistice,
Posibilitatea de a te conecta cu alți moldoveni din diaspora care au revenit deja și își împărtășesc experiențele.
Invitat special: Dorina Rosca, care ne va prezenta detalii despre program și va răspunde la toate întrebările tale.
Înregistrează-te aici: https://forms.gle/GbQLd7Uuyv3PkA8k6
Dacă ai prieteni sau colegi absolvenți moldoveni care ar putea fi interesați, distribuie acest mesaj!
Ai întrebări sau vrei să afli mai multe înainte de întâlnire? Scrie-ne și vom fi bucuroși să te ajutăm!
Ne vedem online!
Programul este implementat de Biroul relații cu diaspora, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Organizația Mondială a Sănătății și Universitatea de Medicină și Farmaceutică „Nicolae Testemițanu”, în cadrul programului comun al ONU Moldova pentru valorificarea impactului pozitiv al migrației în Republica Moldova, cu suportul financiar al Programului Multilateral pentru Migrație al ONU.
Astăzi, în calitate de co-fondatoare a Moldova4EU Diaspora Task Force, Veronica Crețu a susținut o prezentare la Facultatea de Investiții și Proiecte Europene din Moldova, despre guvernanța AI, reglementarea la nivel european (EU AI Act, Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială și drepturile omului, democrația și statul de drept), modelele de guvernanță la nivel global (SUA, UE, China), aplicabilitate practică, exemple.
De ce sunt aceste discuții facilitate de către membrii din Diasporă valoroase?
Transfer de cunoștințe – diaspora aduce perspective internaționale, conectând Moldova la cele mai recente tendințe și bune practici.
Legătura cu cadrul de reglementare la nivel European – Am discutat despre EU AI Act și Convenția-cadru a Consiliului Europei pe AI, instrumente care definesc utilizarea responsabilă și etică a inteligenței artificiale.
Moldova nu are încă o strategie națională pentru AI (insă are Cartea Albă privind AI și Guvernanța Datelor), iar astfel de sesiuni pot contribui la sensibilizarea mai multor actori cheie cu privire la necesitățile stringente pe acest domeniu, și modul in care aceștea s-ar putea implica la modelarea unui cadru de guvernanță bazat pe transparență, etică și inovare.
De la personalizarea conținutului și analiza sentimentelor la chatboți și automatizare, AI transformă fundamental comunicarea și strategiile de promovare in orice domeniu.
Mulțumim Luciei Casap colega noastră din Task Force, pentru invitație și pentru o discuție interactivă cu studenți interesați de viitorul digital al Moldovei!
Strategizing and planning for 2025 on January 17th, 2025
Members of the Task Force convened for their first meeting of 2025 to discuss activities, plans, ideas for 2025
December 5, 2024 Online Meeting of the members of the Task Force to discuss the results of the survey aimed to reflect on diaspora engagement in 2024 Presidential elections and Constitutional referendum.
Moldova4EU Diaspora Task Force Vienna high level event, November 22, 2024
Building on last year’s successful event by Moldova4EU Diaspora Task Force, this year’s dialogue expanded its focus to include Ukraine, providing a timely platform to reflect on the pivotal developments in both Moldova and Ukraine. With Moldova’s October 2024 Constitutional Referendum and Presidential Election results, and Ukraine’s steadfast commitment to EU integration amidst ongoing war, this event aimed to bring together key stakeholders to discuss shared challenges, actionable insights, and opportunities for enhanced collaboration.
Moldova 4 EU Diaspora Task Force members, Vienna based, took the initiative to transform the voting space into a warm and traditional setting ahead of Presidential Elections, 2nd round, 2024
This event held exceptional significance, especially in light of the EU Enlargement package announcements declared on November 8th, 2023, by the European Commission. Additionally, it gained greater importance in anticipation of the week of December 15, 2023, when it is hoped that the EU accession negotiations will commence.
UNECE Roadmap on Innovation and TechTransfer of Moldova: Focus Group 2- Diaspora
On August 4th, Focus Group 3: ‘Diaspora’ was organized by the Ministry of Education and Research (MER), in the context of UNECE Roadmap on Innovation and TechTransfer of Moldova.
The main objective of the focus group meeting is to identify enablers and barriers that may support or prevent the goals from being reached. The event aimed to discuss appropriate Key Performance Indicators (KPIs) to measure each goal. The outcome of the meeting will be an action plan for the MER that will enable each goal to be realistically and measurably achieved over the next 2-3 years.
Diaspora_NET: Final Conference in Chisinau
On July 26th, 2022 IRI (International Republican Institute) organised a Diaspora_NET: Final Conference event in Chisinau. By coincidence, 3 members of our Task Force happen to be at the event: Veronica Cretu, Valeriu and Natalia Cucos.
The event aimed to conclude an IRI project and share with participants back home and with those following remotely, in the Diaspora, about platforms which have been established by Diaspora members throughout the past years.
Some of these platforms have been supported through small grants by IRI; while others - like our Task Force, had the opportunity to share the conceptual framework of our Task Force and what can we provide. Veronica made a presentation during the Session 2 of the event.
While we are still in the co-creation phase as a platform, there is interest from Moldovan stakeholders in the knowledge transfer we can support with.